6

Hasil karya lukisan Leonardo da Vinci

Filled under : Oh Terbaik

Assalamualaikum.. 
Semua mengenali Leonardo da Vince kan. Sy sendiri agak lupa sikit mengenai salah silah kehidupan dan sejarah Leonardo ni. Maklum je la, lelaki ni memang lemah jiwa sikit dengan sejarah2 ni.. huhu.. apa2 pun sy ada selitkan sedikit sejarah mengenai Leonardo da Vinci :

Seorang tokoh seniman dan cendekiawan dunia yang terkenal. Beliaulah yang telah mencantikkan gereja dan katedral di Rom dengan melukis. Karya beliau yang terkenal ialah lukisan “Mona Lisa” dan 'The Last Supper".

Beliau dikatakan berjaya membina dan mengembangkan bakat sebagai manusia yang ideal kerana beliau kuasai banyak ilmu seperti seni bina,seni ukir, kejuruteraan, botani, falsafah, geografi dan strategi ketenteraan. Konsep inilah yang memberikan satu enigma kepada masyarakat sehingga kini terhadap diri beliau.

Beliau juga menggunakan konsep Ikuiri untuk mendapatkan sesuatu jawapan tentang sesuatu persoalan atau masalah yang timbul. Sesungguhnya beliau boleh dianggap sebagai mendahului zamannya dengan mempunyai semangat inkuiri yang tinggi untuk mencari jawapan segala kejadian alam. Banyak idea beliau begitu menarik sehingga ke hari ini pada pandangan tokoh-tokoh pemikir dunia.

Kebanyakan idea beliau dilukis dalam buku catatan peribadinya yang sehingga kini idea beliau itu masih digunakan oleh ahli-ahli sains untuk mencari idea awal menghasilkan sesuatu inovasi baru.
[SUMBER]















Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Oh Terbaik

6 comments

  1. Cik Teddy May 7, 2011 at 3:48 PM

    kdang2 rase seram bile tgok lukisan2 tu..huhu
    tp mmg lawa la..seni tu!

    Best Blogger Tips
  2. >Misz Farah..?< May 7, 2011 at 11:01 PM

    err...byknyer sensored. ok. org buta seni mmg begini. ;(

    Best Blogger Tips
  3. Ibnushukran May 8, 2011 at 8:23 AM

    @Cik Teddy

    seram ye.. lukisan lama mmng mcam ni kot.. hehe.. tp ni mmng seni zaman lama y agak susah nk buat..

    Best Blogger Tips
  4. Ibnushukran May 8, 2011 at 8:24 AM

    @misz farah

    haha.. lukisan ni mmng xde sensored..

    Best Blogger Tips
  5. Anonymous May 30, 2012 at 3:14 PM

    baru2 ini saya sempat menonton national geograpic mengenai lukisan yg dikatakan dilukis oleh Leonardo ini.lukisan seorang wanita, tapi saya lupa apa namanya..sehingga kini masih dikaji kesahihannya..

    Best Blogger Tips
  6. EYJAMYRA FOREVER July 4, 2012 at 9:50 PM

    wah... cantik lah hasil seni , macam rea.. tapi berusur lucah gtu.. hoppppp

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat