7

Hati-hati! Keropok Rota Mengandungi Lemak BABI!

Filled under : Info Islam

Rasanya keropok Rota ni menjadi makanan kebiasaan kita di negara ini termasuk saya sendiri, rasanya kalau diingatkan zaman kecik dulu, memang banyak sangat makan keropok Rota ni. Tanpa mengetahui bahawa Rota ini mempunyai kandungan LEMAK BABI!

Rasanya berita ini dah lama berikutan info ini di google ada yang bertarikh pada tahun 2009, dan hari ini saya baru je tahu. Thanks to Siasahkini for this information.



Melalui kandungan yang telah dihiglight kan pada gambar di atas, ia menunjukkan satu kandungan yang dinamakan sebagai E110. Melalui kod yang dinyatakan, E110 merupakan satu kod kandungan LEMAK BABI. 


Tak pasti sama ada keropok ini masih ada dipasaran atau dah tak jual sebab memang dah lama tak beli keropok ringan macam ni. Kepada yang masih menggemar makanan ringan yang bernama Rota ni, please take a note, yang Rota ini mengandungi satu kod bernama E110, ini bukan kod pelajaran bagi student di universiti, ini ialah kod yang menyatakan bahawa makanan tersebut mengandungi LEMAK BABI. Please watch out yep sahabat kalian supaya darah daging kita dan hati kita dicemari bahan tercemar dan haram ini.






KOD MAKANAN YANG PERLU DIAMBIL PERHATIAN


1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
15 E 270 30 E 433 45 E 481










Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Info Islam

7 comments

  1. Gimi October 9, 2011 at 10:32 PM

    entah pernah makan ke x, sebab dulu mak mmg x bg mkn benda cekedi ni...tengs info ini...

    Best Blogger Tips
  2. nurmisnan October 9, 2011 at 11:14 PM

    mcm mana boleh dpt tanda halal jika bahan2 itu ada bahan haram..
    mcm2 skrg kes HALAL HARAM yg berlaku kat Msia nih...

    hati2 saja..

    Best Blogger Tips
  3. nida husna October 9, 2011 at 11:15 PM

    nasib baik kite memang tak suka makan jajan ;)

    Best Blogger Tips
  4. Tigrrr November 18, 2011 at 11:37 AM

    Fitnah semata-mata. Sila rujuk site ini: http://man91blog.blogspot.com/2011/11/keropok-udang-rota-disahkan-halal.html

    Tolong betulkan post anda dan hentikan dari menyebarkan fitnah yang tidak berguna.

    Best Blogger Tips
  5. Anonymous November 18, 2011 at 7:14 PM

    berita ni palsu la.. keropok Rota ni halal n takde kandungan lemak babi pun.. majlis agama islam sendiri yang sahkan.. saya jumpa kat blog ni:

    http://man91blog.blogspot.com/2011/11/keropok-udang-rota-disahkan-halal.html

    Best Blogger Tips
  6. Anonymous March 17, 2012 at 3:59 AM

    bodoh punya orang , so nice keropok got lemak babi?

    you know how expensive the lemak babi?

    Best Blogger Tips
  7. Anonymous March 9, 2013 at 10:26 PM

    jangan sebar maklumat sebelum tgk maklumat tu betul ke tak..
    pi kat laman web halal jakim taip rota.. pastu klik kat produk..pastu tgklah rota prawn crackers disahkan halah shgga bln julai 2014.. lain kali rujuk dulu betul ke tak...

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat