12

Tips bangun Subuh awal, elakkan Subuh Gajah

Filled under : Info Islam

~ASSALAMUALAIKUM~


Perkara ni mesti dah menjadi perkara biasa ketika nak bangun subuh, samaada mudah untuk kita bangun ataupun susah sehingga menyebabkan "subuh gajah"


Jam 1.30 am di ruang tamu rumah sewa.

zaim: wan, ko dah tak tido dengan Aqim kt dalam bilik??.
wan: saja nak tidur kt ruang tamu, lagipun aku punya tilam belum balut dengan cadar lagi, nnti miang badan aku.
zaim: semalam ko bangun awal ko dengar alarm ko ke??..
wan: tak la, tiba2 plak aku senang bangun awal, dengar azan bunyi, terus aku g mandi.
zaim: aku tidur kt luar ni pun tak bangun2 dengar azan, alarm pun dah set.. haha
wan: sama lah dengan aku doe..haha.. p tidur kt bilik lagi la tak dengar azan langsung.
anas: hurrmmm.. (tak berkata apa2, kusyuk study,esok nk test.. haha..)
wan: aku kalau kt umah lagi la senang nk bangun subuh, mak aku jerit sekali je.. bangun!!.. bangun!! subuh.. nak dekat kol 7 da ni!!!.. terus terjaga .. hahaha..
zaim: tak usik pun, jerit je dah boleh bangun.. haha

bla.. bla.. bla... 

itu pun salah situasi benar malam tadi, ada la usaha nk tido kt luar, tidur atas sofa je, biasanya tmpat tak selesa mudah la sikit nak bangun awal, tapi malangnya pagi tadi terlajak sudah.. adooi.. hehehe..

kat sini saya ada mendapatkan sedikit tips yang boleh kita sama2 lakukan supaya dapat bangun awal menunaikan fardhu Subuh dengan tepat pada waktunya.


[Open link in new tab untuk besarkan]
[Open link in new tab untuk besarkan]
[Open link in new tab untuk besarkan]
[Open link in new tab untuk besarkan]
[Open link in new tab untuk besarkan]



Sama-sama kita amalkan tips yang mereka amalkan, supaya memudahkan kita untuk bangun subuh. Tak semua orang mudah untuk bangun pagi, tapi dalam Islam sudah diajar caranya. Semoga kita dapat amalkan bersama supaya kekuatan ummah kita sentiasa teguh dengan kekuatan solat kita. Selamat beramal.





p/s: minta maaf, gambar kecik plak, klu buat besar nnti keluar sampi ke side bar.. nk senang right click n bkk new tab kt gambar tu k..






Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Info Islam

12 comments

  1. cik aisha July 25, 2011 at 1:22 PM

    tips yg berguna...yg penting set dan niat mmg nak bgnkn..:)

    Best Blogger Tips
  2. Cik Teddy July 25, 2011 at 4:37 PM

    pg mmg susah nk bngon..tp kena biasekan diri la..tu care yg trbaik..yg pnting lawan nafsu n lawan godaan syaitan..bile trkejut je dr tido,ucap Alhamdulillah..msti ingt nk solat subuh punyer..

    Best Blogger Tips
  3. MiSz fiFiEyQa July 25, 2011 at 5:34 PM

    huhu...kalau kat kolej slalu gak jadi macam tu...tido mati...isk3...

    Best Blogger Tips
  4. IMANSHAH July 26, 2011 at 12:13 AM

    Alhamdulillah, sesekali terbabas juga

    Best Blogger Tips
  5. mykhalis July 26, 2011 at 9:49 AM

    dulu masa solo kerap terbabas.. dah berdua ni ada orang kejutkan..hehe

    Best Blogger Tips
  6. Ibnushukran July 26, 2011 at 2:24 PM

    @cik aisha

    yup.. niatkan dgn betul2,jgn bangus pstu tido blik.. haha

    Best Blogger Tips
  7. Ibnushukran July 26, 2011 at 2:25 PM

    @Cik Teddy

    betul tu cik, bngun dr tido pun satu anugerah besar kita dpt bernafas.. da bngun, mndi pstu solat subuh..

    Best Blogger Tips
  8. Ibnushukran July 26, 2011 at 2:26 PM

    @MiSz fiFiEyQa

    otak ni kdng2 klu bnyak guna sgt, dia akn penat kan, sbb tu klu hari bz ngn assgmnt msti susah nk bngun .. huhu

    Best Blogger Tips
  9. Ibnushukran July 26, 2011 at 2:27 PM

    @IMANSHAH

    alhamdulillah.. harap mcm tu jgk.. :)

    Best Blogger Tips
  10. Ibnushukran July 26, 2011 at 2:27 PM

    @mykhalis

    hehe.. alhmdulillah, bersama mnuju kesyurga Allah swt.. :)

    Best Blogger Tips
  11. kjaharun July 26, 2011 at 3:07 PM

    saya pun salah satu manusia yang susah bangun subuh.. tp nasib baik la ada kawan yang bole tolong kejut :)

    Best Blogger Tips
  12. Afzainizam July 28, 2011 at 10:30 AM

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy pasang head unit dan poweramp

    MARI BERSEMBAHYANG UMAT ISLAM SEMUA
    DENGAN KESYUKURAN SUJUD PADA ALLAH
    USAH BERSEMBAHYANG KERANA TERPAKSA
    JIWA TAKKAN TENANG KITA KAN BERDOSA

    SEHARI SEMALAM HANYA 5 KALI
    HENDAKLAH SEMBAHYANG DENGAN HATI SUCI
    BIAR DENGAN RELA SUJUD PD ILAHI
    BIAR DGN IKHLAS PENUH DALAM HATI

    DIRI RASA TENANG AMAN SANUBARI
    DALAM BERSEMBAHYANG YG KITA KAN DAPATI
    DOA PENUH KHUSYUK PADA RABBUL IZZATI
    SELAMAT DUNIA AKHIRAT SEMOGA DIRAHMATI

    MARILAH KITA CARI KETENANGAN JIWA
    DGN MENDEKATKAN DIRI KPD ALLAH
    BERSEMBAHYANGLAH KITA DGN KERELAAN
    MUDAH-MUDAHAN KITA DAPAT KEAMPUNAN

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat