9

Perkara penting dan garis panduan SOLAT JUMAAT.

Filled under : Info Islam

Assalamualaikum


Baginda bersabda bermaksud:
"Barang siapa secara mudah meninggalkan
sembahyang Jumaat sebanyak tiga kali berturut-turut, Allah akan menjadikan hatinya keras untuk menerima kebenaran."Di dalam Islam telah di ajar dengan lengkapnya mengenai peraturan dan landasan yang betul untuk kita turuti agar tidak menyimpang dari ajaran Islam yang sebenar. hari jumaat merupakan penghulu segala hari, jadi peradaban di dalam dan ketika solat solat Jumaat mesti di fahamkan dengan jelas agar kita dapat menunaikannya dengan penuh makna dan tidak mengalami cacat cela di dalam ibadah kita.


Antara adab-adab yang perlu dijaga adalah [SUMBER] :
Mengemas diri dengan sebaik-baiknya, mandi membersihkan dirinya agar jemaah lain, terutama yang berhampiran dengannya tidak terganggu oleh bau badan atau pakaiannya yang busuk.


Nabi bersabda bermaksud: "Apabila seseorang kamu menghadiri sembahyang Jumaat, maka hendaklah dia mandi." (Hadis riwayat Muslim)
 Bersegeralah ke masjid


Perkara ini perlu bagi mendapatkan saf yang paling depan, berzikir, membaca al-Quran serta berpeluang mendengar khutbah dengan jelas.

Baginda bersabda bermaksud:
"Barang siapa yang mandi pada hari Jumaat, kemudian pergi ke masjid pada awal waktu, maka seolah-olah dia berkorban seekor unta." (Hadis riwayat Bukhari)

Menumpukan perhatian sepenuhnya kepada khutbah yang dibaca.


Mendengar khutbah adalah suatu kemestian dan syarat sah bagi sesuatu Jumaat yang didirikan. Ia adalah kemuncak kepada ibadat sembahyang Jumaat.

Sekiranya jemaah yang membanjiri masjid tidak mendengar khutbah dengan baik, sibuk bercakap-cakap sesama sendiri atau gurau senda, dia bukan saja tidak dapat menerima faedah daripada khutbah disampaikan oleh khatib, malah solat Jumaatnya penuh dengan kecacatan dan tidak sempurna. Paling sedih, dia langsung tidak mendapat pahala.

Perkara itu seperti sabda Nabi yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad bermaksud:
"Barang siapa yang bercakap-cakap ketika Imam sedang membaca khutbah (Jumaat), maka dia bagaikan seekor keldai yang membawa kitab-kitab dan sesiapa yang berkata diam (kepada rakannya yang bercakap) tiadalah Jumaat baginya, Jumaatnya tidak sempurna."
Demi memastikan setiap kalimah yang dibaca oleh khatib didengar serta
difahami dengan baik, Rasulullah melarang jemaah yang berada dalam masjid daripada melakukan ibadat sunat seperti bertasbih atau membaca al-Quran.

Sembahyang sunat Tahyatul Masjid dibenarkan, tetapi hendaklah didirikan
seringkas mungkin agar jemaah tidak terlepas daripada mendengar khutbah.

Berbual dan sikap tidak menumpukan perhatian ketika khatib membaca khutbah adalah perbuatan yang sangat buruk. Ia menyerupai sikap yang pernah ditunjukkan oleh orang kafir Quraisy pada zaman dulu.

Firman Allah bermaksud:
"Dan orang kafir berkata: "Janganlah kamu mendengar akan al-Quran ini dan tentanglah dia (dengan nyanyian dan jeritan riuh rendah serta tepuk sorak) supaya kamu berjaya (mengganggu bacaan atau menenggelamkan suara pembacanya). Maka demi sesungguhnya, kami akan merasakan kepada orang yang kafir itu azab seksa yang seberat-beratnya, dan kami akan membalas mereka dengan seburuk-buruk balasan bagi apa yang mereka telah kerjakan." (Surah al-Fussilat, ayat 26 dan 27)

Amalan tidak memberi tumpuan terhadap khutbah yang dibaca oleh khatib adalah kesalahan yang menyerupai pengabaian terhadap bacaan al-Quran. Perkara ini kerana salah satu dari rukun khutbah adalah membaca al-Quran. Justeru, Allah menggesa agar apabila al-Quran atau khutbah dibaca, maka hendaklah kita diam dan menumpukan perhatian terhadap bacaan itu.

Firman Allah bemaksud:
"Dan apabila al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan ia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya),supaya kamu beroleh rahmat."
Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Islam

9 comments

 1. >Misz Farah..?< April 22, 2011 at 1:13 PM

  selamat ber-solat jumaat.
  selamat mendengar khutbah jumaat. =)

  ade orang pernah cakap;

  "orang yang betul-betul dengar khutbah adalah orang yang mampu menulis kembali apa yang didengarnya dan mengamalkannya."
  -by:tak ingat sape-

  wallahua'lam..

  Best Blogger Tips
 2. Cik Teddy April 22, 2011 at 6:06 PM

  ha'ah..kat kg cik rmai mereka yg suke lmbtkan solat jumaat..malu nye cik tgok..

  Best Blogger Tips
 3. Ibnushukran April 22, 2011 at 7:49 PM

  @misz farah

  mmng spatutnya bgitu la kan.. p nk tulis balik 2 agak susah skit ,p ingat skit sbanyak 2 insyaAllah boleh.. :)

  Best Blogger Tips
 4. Ibnushukran April 22, 2011 at 7:51 PM

  @Cik Teddy

  rugilah bagi spe y mlambat2kan 2 cik.. mngkin xtaw besarnya ganjaran hadir solat jumaat dengan awal..
  klu nmpak ganjaran 2 msti semua berebut2 nk datang awal.. :D

  Best Blogger Tips
 5. Cik Teddy April 22, 2011 at 10:32 PM

  tu ar psal..Allah sngaje nk mnguji kita keimanan kta..kalo nmpk sume tu,mmg xde sape pon nk wat dose..

  Best Blogger Tips
 6. Khairil April 24, 2011 at 2:55 AM

  Post yang bagus untuk di baca...seharusnya kita mesti tahu adab2 di dalam menunaikan solat jumaat, banyak kelebihannya bukan sekadar datang bersembahyang sahaja...tapi sedih sekarang ramai yg pergi bersembahyang jumaat seolah2 tak ambil kisah semua ini....

  Best Blogger Tips
 7. Anonymous December 6, 2014 at 10:49 PM

  Minta maaf ustaz sya nk tnya.... apa yg kita patut baca apabila imam membaca surah2
  Tertentu selepas bacaan alfatihah apabila solat jumaat jika kita tidak tahu untuk membaca surah itu sekali dengan imam

  Best Blogger Tips
 8. sofie December 6, 2014 at 10:53 PM

  Maaf ustaz sya nk tnya. ..apa yg kita patut baca apabila imam membaca surah2 Tertentu selepas bacaan alfatihah apabila solat jumaat tetapi kita x tahu nk ikut imam baca bersama

  Best Blogger Tips
 9. sofie December 6, 2014 at 10:55 PM

  Maaf ustaz sya nk tnya. .... apa yg kita patut baca apabila imam membaca surah2 Tertentu selepas bacaan alfatihah apabila solat jumaat tetapi kita x tahu nk ikut imam baca bersama

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat