8

Bernaskah idea pembinaan loji nadir(rare earth) Lynas di Kuantan ??..

Filled under : Berita Semasa

Assalamualaikum

Baru-baru ini kita di gemparkan dengan kebocoran loji nuklear TEPCO di Japan akibat
dari gempa bumi dan bencana Tsunami.

Adakah pendapat untuk membina satu  loji nadir(rare earth) di Kuantan satu idea yang bernas??..


Pada 2 April 2011, ahli parlimen kuantan, Fuziah Salleh menasihatkan MB, Pahang supaya memikirkan semula impak dari pembuatan loji ini. Banyak buruknyer kepada masyarakat di Kuantan, perniagaan, pelancongan, alam sekitar dan pertumbuhan ekonomi mungkin juga terjejas.

Dakwaan Lynas Corporation bahawa Loji Tanah Jarang di Gebeng, Kuantan hanya mendedahkan bahan radioaktif 'Thorium' pada kadar minimum tidak boleh diterima Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh.
Menurut Fuziah, kadar 0.16 peratus Thorium atau 61 'becquerel atau Bq per gram memang rendah tetapi akan berakumulasi seiring dengan masa dan tahap pengeluaran tanah jarang terbabit. [SUMBER] 






Satu kumpulan Facebook merancang untuk menjemput 1,000 ibu berhimpun di pantai Teluk Cempaka di Kuantan semasa sambutan Hari Ibu, untuk membantah projek nadir bumi Lynas di zon industri Geben.


Acara itu dianjurkan oleh kumpulanFacebook 1M rakyat Malaysia 
Tolak Projek Menara 100 tingkat, dari jam 6 petang hingga 9 malam 8 Mei.

Dalam satu kenyataan, kumpulan tersebut mendakwa loji nadir bumi akan mengakibatkan para ibu melahirkan bayi cacat.

“Bolehkah anda bayangkan penderitaannya bila cahayamata yang dinanti-nantikan oleh keluarga, dilahirkan terencat akal dan cacat anggota? 




"Bolehkah anda bayangkan penderitaan jika seorang ibu terpaksa membuat keputusan sama ada hendak menggugurkan kandungan atau tidak?

“Mari kita perlihatkan keazaman penduduk Kuantan dan rakyat Malaysia membantah loji nadir bumi Lynas,” tegas kumpulan itu.

Para peserta diminta menghadiri acara tersebut bersama anggota keluarga masing-masing dan membawa sekuntum bunga teluki (carnation).

Syarikat perlombongan Australia Lynas sedang membina loji Lamp di Gebeng, yang terletak 25km di timur laut Kuantan. [SUMBER] 







ibnushukran:



" Kejadian yang berlaku di Japan tempoh hari harus dijadikan satu pengajaran yang boleh diambil supaya mengkaji semula pembinaan loji nadir tesebut..
mungkin pembinaan ini merupakan satu kebaikan dan keburukan..
pihak kerajaan haruslah mengkaji baik buruk pembinaan loji tersebut supaya
tidak memberi kesan kepada kesihatan terutamanya rakyat Malaysia.. "

Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Berita Semasa

8 comments

  1. Fahrain April 20, 2011 at 9:36 AM

    loji ni untuk kebaikan bersama selain untuk mengurangkan cost tenaga. loji ni tak sama dgn loji fukuchima tu sbb loji tu da lama. Mustahil pihak kerajaan akan meluluskan projek ini tanpa kajian teliti dari pihak profesional & consultant2.

    Best Blogger Tips
  2. Ibnushukran April 20, 2011 at 10:49 AM

    @Fahrain

    btul 2 bro fahrain..
    mmng ada kebaikan bersama.. jgk ada keburukan bersama..
    pihak proffesional n consultant kt jepun xkan xwat keje smpi boleh jadi ksan negatif kt rkyat..
    xmustahil bncana mcm 2 terkena kt Malaysia.. kuasa Allah swt Maha Besar.. wallah a'lam..

    Best Blogger Tips
  3. mykhalis April 20, 2011 at 12:37 PM

    khalis cakap banayk pun tak guna..kalau dia nak buat diorang buat jugak

    Best Blogger Tips
  4. wannurakmal April 20, 2011 at 12:56 PM

    loji tanah jarang ni loji nuklear ke ? em. rasa penah baca krisis loji nuklear kt msia bakal dibgnkn kt area perak around tahun bila ntah nnt. laen ke dr yg ni?

    Best Blogger Tips
  5. Ibnushukran April 20, 2011 at 1:14 PM

    @mykhalis

    xtaw la en.khalis..

    Best Blogger Tips
  6. kucarkacir April 20, 2011 at 1:16 PM

    aku org kuantan..
    dgr citer..
    loji nie ade sumber nuklear =.=
    takut aku nak dok ktn..
    sekarang pun..ade org buat group kat fb..
    utk org2 phg la..
    aku pun terjoin sekali.

    Best Blogger Tips
  7. Ibnushukran April 20, 2011 at 1:18 PM

    @wannurakmal

    sy ada dengar kt sabah jgk.. xtaw la.. loji nadir ni pun mlibatkan nuklear jgk.. thorium.. thorium ni bahan asli radioaktif sbg minyak reaktor nuklear..

    Best Blogger Tips
  8. Ibnushukran April 20, 2011 at 2:59 PM

    @kucarkacir

    sy pun orang pahang..
    mmgn pmbinaan ini mngndungi sumber nuklear..
    permuaannya mmng kecil dan tidak smpai ke tahap bahaya,p jangka mngsa pnjang spe tau kan..

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat