4

5 Teknik Betul Berjoging

Filled under : Info Kesihatan dan Pemakanan

Assalamualaikum kawan, petang ni apa plan, macam biasa la kan, ada yang dok men FB, ada yang main game dan pelbagai lagi aktiviti. Sebenarnya petang2 macam ni elok la kita pergi bersukan kt luar, kasi peluh tu keluar sikit, kesian peluh tu terperangkap dalam badan tu.. huhu.. 


sy macam biasa lah petang macam ni mesti la main sukan biasa, FUTSAL. Court kt sebelah umah je kan, so senanglah nk keluar bermain, sehari tak main memang otak ni rasa lain, tak tahu la npe, senang cite perkara wajib la dalam diri ni. Malangnya kelmarin, kaki ni injured plak, kaki 3 KALI tersepak simen.. haha..ibu jari membengkak, macam mana la jadi macam tu kan, p da biasa kena mcm ,so xde masalah pun, hujung minggu ni ada tournament plak, so nk bagi kaki ni rest dulu la... 


so hari ni sy joging je sorang2, dan sy nk share la info yang baru saya dapat ni.. 5 Teknik Betul Berjoging, Jom sama2 kita baca dan praktikkan..







  • Biarkan lengan menghayun secara semula jadi dan pastikan juga siku membengkok 90 darjah.
  • Pastikan kepala dan badan tegak manakala pinggul pula ke depan sedikit.
  • Rehatkan rahang dan bahu ketika berlari dan cuba bernafas melalui hidung dan menghembusnya melalui mulut.
  • Pastikan kaki diletak atau dihentak perlahan supaya lutut dapat dibengkokkan sebaik kaki mencecah tanah.
  • Pastikan berlari atas permukaan selesa, yang membolehkan anda berbicara dengan rakan pada masa yang sama. [SUMBER]                                   






So, apa lagi, baca sudah, kene praktikkan pulak, jom ikut sy berjoging petang ni, sy tunggu kt bawah okay.. JOM !!!.. Bersukan Gaya Hidup Sihat!!!









Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Info Kesihatan dan Pemakanan

4 comments

  1. Cik Teddy July 4, 2011 at 8:26 PM

    wah..joging?mlsnya..haha
    cik suka men badminton je ptg2..^_^

    Best Blogger Tips
  2. dzafira July 4, 2011 at 8:42 PM

    Berjoging ni memenatkan lah.. Kalau blogjoging tak la memenatkan sangat..

    Best Blogger Tips
  3. Ibnushukran July 5, 2011 at 12:09 AM

    @Cik Teddy

    sy pun malas sbnarnya jogging ni, p kaki injured, xdpat nk men futsal, sje kluarkan peluh skit..

    Best Blogger Tips
  4. Ibnushukran July 5, 2011 at 12:10 AM

    @dzafira

    blogjogging mementkan mata pandang skrin lama2.. haha

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat