13

Apa erti sabar dalam Memancing

Filled under : Cerita Ibnushukran

Assalamualaikum..
apa khabar semua..
moga dalam sihat sejahtera sy doakan..

Alhamdulillah pagi tadi dapat puaskan hati dengan aktiviti memancing. Yang bestnya pagi ni first time try guna joran baru, baru beli tu.. hehe..beli yang murah je pun, rod RM 29 dan mesin plak harga RM 32.. yang ni merupakan kali KEDUA beli pancing, first baru2 ni jgk tapi yang LOPEK punye lorr, RM 15 rod+mesin, package.. haha..



Baru jgk la nk berjinak-jinak dalam industri pemancingan negara ni.. sebelum ni kecik2 dulu memang selalu la pergi pancing ikan kt kampung, cari paya or sungai kecik, tp just pakai batang dan tali tngsing ngan mata kail je, xde la mesin2 ni, at least dapat jgk la kan ikan HARUAN or KELI. Tapi kali ni nk lebih seriuz dan bergaya dengan menggunakan pancing yang serba moden ni.. ho3~

So, tadi dapat la 10 ekor ikan...
woo00ww.. 
haha.. xde la, dapat sekor je.. :'(
hari ni dapat Ikan Duri..



Tapi hari sy dapat belajar sesuatu untuk kehidupan kita.
aktiviti memancing ni memang sebenarnya satu latihan jiwa, iaitu melatih seseorang sentiasa sabar untuk mendapat hasil yang terbaik seperti IKAN la sebagai contoh. 

Jika dikaitkan dengan kehidupan kita seharian, Allah swt menguji kita dengan pelbagai ujian dan cabaran agar hambaNya tidak leka dibuai mainan dunia, Allah swt Maha Penyayang, Dia tahu apa yang mampu untuk hambaNya, Dia tahu ujian apa yang setimpal untuk hambaNya, semua itu adalah KASIH SAYANG Allah swt kepada kita sebenarnya. Kita merungut, kita marah, kita berburuk sangka pada Allah swt, tp disebalik ujian itu, 
Bunga menghasilkan madu manisan, ujian Allah swt menghasilkan madu kehidupan.


da nak blik baru dapat naik ikan.. huhu.. dugaan.. dugaan..
Actlly hari ni cuti sempena Penang sebagai Bandaraya, so sbb tu dapat g memancing pagi ni.. huhu.. selamat bergembira hari ni kepada semua.. wasalam.. 







Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Cerita Ibnushukran

13 comments

  1. sham July 7, 2011 at 12:24 PM

    aduhh... teringat zaman study kat port dickson dulu... selalu overnight memancing di jeti marina... seronok memancing bila ada kawan... boleh berborak panjang...

    Segmen Simple : Jom Komen Entry Saya

    Best Blogger Tips
  2. Nur Misnan July 7, 2011 at 1:34 PM

    absolutely rite.. memancing sedikit sebyk
    boleh menjadi seseorang itu bersifat
    penyabar... tetapi terkadang
    blh membawa kepada gian... har3

    Best Blogger Tips
  3. Cik Teddy July 7, 2011 at 3:07 PM

    sabar tnggu ikan..ntah,x penah rase lg mcm mane sabar nk pncing ikan..hihi
    tp cik stuju dgn kata2 ibnu..drpd ikan yg slalu kita mkn pun,ada pngajarannya..Allah jadikan setiap sesuatu itu penuh hikmah^_^

    Best Blogger Tips
  4. ~nsar~ July 7, 2011 at 3:43 PM

    memang kena sabar.. abah sis kaki pancing kaki jala.. sanggup sewa bot untuk mancing laut dalam.. haha.. last2 kitaorang adik bradik yang gegirl semua ni jadi mangsa waris.. dah sorang yang boboi tu tak minat.. kami yang gegirl ditrainnya untk mancing..

    Best Blogger Tips
  5. schaze zainn July 7, 2011 at 8:03 PM

    schaze tak suke mancing.

    boring la.

    asik dok nganga je. ahaha

    kalau tak dpt ikan lg la tensen.

    dah la tak leh cakap2 time pancing =,="

    huhu, sangat bosan

    xP

    Best Blogger Tips
  6. Ibnushukran July 7, 2011 at 8:32 PM

    @sham

    wau.. macam best je, tu la , g ramai2 best tu, lepak2.. just for fun je.. isi masa terluang..

    Best Blogger Tips
  7. Ibnushukran July 7, 2011 at 8:33 PM

    @Nur Misnan

    gian bnde mcm ni xpe sis, drpd bnde lain cam melepak, merokok.. mncing ni melepak y berfaedah.. huhu.. best!

    Best Blogger Tips
  8. Ibnushukran July 7, 2011 at 8:35 PM

    @Cik Teddy

    betul tu cik, kioragn dapat pun catch n release je.. so skdar hobi.. apa2 bnyak pngjaran dpt time mmncing ni.. nk tau kne cuba la.. haha

    Best Blogger Tips
  9. Ibnushukran July 7, 2011 at 8:36 PM

    @~nsar~

    uitt.. y tu mmng betul2 expert mancing tu, smpai ke laut dalam.. t boleh la ajk sis g mancing.. hehe.. msti bnyak ilmu dapt dri abah sis..

    Best Blogger Tips
  10. Ibnushukran July 7, 2011 at 8:37 PM

    @schaze zainn

    time mcing tutup la mulut, klu nganga mmng tak best.. hehe.. tak dapat ikan tu biasa la schaza, p mmng rasa tak puas hati, bnde tu y buat kita nak buat lagi, jdi gian plak.. haha

    Best Blogger Tips
  11. dzafira July 7, 2011 at 10:20 PM

    Guna pancing biasa boleh dapat ikan keli ngan haruan.. Guna pancing mahal dapat ikan duri je... hehe..

    Best Blogger Tips
  12. Ibnushukran July 8, 2011 at 12:07 AM

    @dzafira

    biasa la dzafira, pncing ni ikot ong.. hehe.. tmpat ni mmng susah btul nk naik ikan lain,prkmpungan ikan duri kot kt situ.. haha

    Best Blogger Tips
  13. the phantom kid July 8, 2011 at 12:23 AM

    jolow tu wan..kawe sokong..m'mancing m'latih kite tok lebih b'sabar..

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat