10

Kerana Tidur Leher Dapat Nama

Filled under : Info Kesihatan dan Pemakanan

Assalamaualaikum semua. Selamat pagi kepada semua yagn masih tidur, belum tidur dan yang seawa subuh sudah bangun, alhamdulillah, semoga rezeki kita hari ini di jamin oleh Allah swt.


argghh, sakit leher ???..
korang mesti pernah mengalami sakit pangkal ulu leher.. hehe.. maksud sy sakit leher sebab salah tidur. Mesti korang pernah menglaminya kan, nak dijadikan cerita pagi ni leher sy sebelah kanan terasa sakit, kesannya ialah sy tak boleh menoleh ke kanan secara 90 degree dari sudut pandangan depan. 




Terdapat faktor-faktor yang menyebabkan perkara seperti ini akan terjadi misalnya pernggunaan bantal ketika tidur, pergerakan anda ketika tidur dan sebagainya. 


Salah satu petua yang sy dapat dari satu blog ialah:


1. Baca Bismillah
2. Selawat ke atas nabi Muhammad saw 3x
3. Tepuk bantak yang digunakan 3x
4. Tidur dan baring diatas bantal tadi walau hanya seminit [SUMBER]



Di blog lain pula ada yang menyatakan petua begini:

1. Dirikan bantal yang digunakan ditempat yang kita tidur tadi
2. Biarkan sehingga petang
3. Dirikan beserta selawat [SUMBER]

Di blog lagi satu plak :

1. Bersedia dengan keadaan yang terbaik
2. Mintak kawan pegang bantal kita
3. Pukul leher kita sebanyak 3x 


p/s: kawan yang pegang bantal tu pukul la dengan segeram dan sepuas hati yang mungkin, ni la time nya.. hehe


atau

1. Ambil bantal dan letakkan di tengkuk
2. Pukul bantal dengan menggunak penyapu [SUMBER]

p/s: jangan mintak makcik cleaner tolong pukul kan, nnti patah plak leher tu nanti.. haha



Macam-macam cara atau petua yang kadang-kadang diciptakan oleh manusia sendir, tapi itu alternatif dan ikhtiar kita. Tapi sy percaya ayat suci Al Quran serta selawat merupakan satu perubatan yang paling berkesan

Sy sendiri biasanya akan menggunkan bacaan di air dan sapulah dimana tempat yang terasa sakit. Sakit mata sebab terkena api WELDING, kaki terkehel, melecur dan sebagainya. InsyaAllah akan pulih, just kene ingat ubat sememang tidak akan memberi kesan tanpa izinNya, so that thing mesti kita remind dalam otak kita, semuaNya atas izin Allah swt, DOA kunci utama.

Selamat mencuba segala jenis petua di atas!!
 "Kerana Tidur Leher Dapat Nama" 
hehehe




Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Info Kesihatan dan Pemakanan

10 comments

  1. ~~Ticer Wann~~ July 8, 2011 at 12:08 PM

    selalu kalau salah bantal Ticer jemur bantal tu...

    Best Blogger Tips
  2. Ibnushukran July 8, 2011 at 2:29 PM

    @~~Ticer Wann~~

    yeke ticer.. ada kesan ke buat macam tu.. huhu

    Best Blogger Tips
  3. princess taiping July 8, 2011 at 2:47 PM

    wa...byknye petuanye....

    Best Blogger Tips
  4. Cik Teddy July 8, 2011 at 3:07 PM

    haha..cik biase jugak skit leher..kalo dh tido,mmg x sedar kan..huhu
    tp skrg dh kurang..sblum tido baca doa n tido dgn tenang..hihi

    Best Blogger Tips
  5. Ibnushukran July 8, 2011 at 7:47 PM

    @princess taiping

    haha. pilih la mana2 petua y boleh dipakai.. slamt mncuba.. ho3~

    Best Blogger Tips
  6. Ibnushukran July 8, 2011 at 7:48 PM

    @Cik Teddy

    ni bukan sakit leher cik, terkehel, terseliuh.. da la hari ni ada tournmt futsal , adooii.. time2 ni la nk tergeliat.. hehe.. nk pusing kanan mmng sakit, urat tarik...

    Best Blogger Tips
  7. Mrs.Yie July 8, 2011 at 9:57 PM

    selalu jugak sakit leher kalau tersilap posisi tidur..tapi kalau mengadap blog lama2 pun sakit leher gak.. :)

    Best Blogger Tips
  8. Ibnushukran July 9, 2011 at 1:00 PM

    @Mrs.Yie

    sy sakit leher tu da biasa kak, sllu gak la.. p terkehel 2 jarang, siapa y dok umah je okay la, sy ni active skit, ptng msti kene buat ssuatu.. huhu.. klu slh urat tu, 2 tiga hari bru la smbuh..

    Best Blogger Tips
  9. amir aizat July 10, 2011 at 3:50 AM

    mmg selalu sakit leher mse tido,huhu tq la tips2 ni.hehe

    Best Blogger Tips
  10. Ibnushukran July 12, 2011 at 7:52 AM

    @amir aizat

    klu xnak kene ,jgn tido.. haha.. tips ni blom cuba lgi, spe nk try boleh try... :D

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat