0

Nenas Atasi Masalah Berat Badan

Filled under : Info Kesihatan dan Pemakanan


Nenas merupakan salah satu daripada buahan kita sejak turun temurun. Pelbagai khasiat yang terdapat di dalam  sebiji nenas yang mungkin kita semua tidak mengetahui dengan lebih jelas. Menurut kajian , nenas mengandungi meneral dan vitamin yang cukup tinggi. 


Kita juga sering mengalami luka atau pedih di tekak atau lidah ketika menjamah buah nenas ini, ini kerana nenas mempunyai kompenan bahan kimia yang dinamakan enzim bromelain yang akan menyebabkan luka di tisu mulut. Tetapi enzim inilah yang membantu nenas untuk mempertahankan dirinya dari diserang musuh seperti serangga dan ulat. Hebatnya kekuasaan Allah swt, secara tidak langsung, di dalam kepahitan terdapat juga kemanisan.. :)


NANAS sememangnya tidak asing di kalangan rakyat Malaysia. Rasanya yang enak menjadikan nanas buah pilihan kebanyakan orang. Selain dimakan segar, nanas juga dijadikan bahas masakan seperti pajeri, masak lemak dan gulai.

Antara manfaat nanas adalah:

1. Membantu menurunkan berat badan.
Memakan nanas boleh mengurangkan ketagihan manisan. Menambah nanas dalam makanan harian juga membantu menurunkan berat badan kerana nanas menyebabkan rasa kenyang tanpa menambah satu auns lemak sekali pun.

2. Menyihatkan mata. Kajian menunjukkan amalan memakan nanas melindungi mata daripada masalah berkaitan penuaan kerana ia kaya dengan anti-oksida.

3. Membantu memerangi pelbagai jenis penyakit. Nanas yang kaya dengan vitamin C merupakan sumber sangat baik untuk melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyerang sel-sel sihat. Banyak radikal bebas dalam tubuh yang menyebabkan penyakit kronik seperti jantung, kencing manis dan barah. Amalan memakan nanas juga berkesan untuk menghindari selesema dan meningkatkan sistem imunisasi.

4. Nanas yang kaya dengan serat amat berkesan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yang tidak teratur.

5. Mengandungi enzim yang menjadikan kulit anjal, lembap dan menyingkirkan sel-sel mati dan rosak adalah kelebihan nanas. Enzim di dalam nanas juga membantu memerangi radikal bebas yang boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan dan garis-garis halus.sumber : Utusan Melayu

Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Kesihatan dan Pemakanan

0 comments

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat