36

Surat Terbuka Kepada TV3-Bantahan Terhadap Penyiaran Siri Drama Nora Elena

Filled under : Dunia Hiburan



Siapa yang tak tau cerita Nora Elena. Sy taw memang semua orang tahu kot, yang tahu tu memang rugi coz memang fell habis.. hehe


tapi dalam ramai yang suka cerita ni, ada jgk yang tak puas hati, baru2 ni ada surat yang dihantar ke pihak TV3 untuk mmberhentikan tayangan drama ni.. sebenarnya drama ni banyak mnimbulkan masalah dikalangan suami isteri.. jom baca surat di bawah..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Nowa,
Kakitangan Kajaan,
Putrajaya

TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya

Tuan,

Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah marah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami.
Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha

vi ) kari hangus, nasik hangit
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..

vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

"tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh"
"owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan

3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana

Sekian,

"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"



( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ibnushukran:  mesti korang tak sangka kan surat ini akan dihantak ke TV3.. sebenarnya ini hanyalah satu entry yang dibuat oleh CikGeligeli , hanya gurauan semata-mata..hanya gurauan semata-mata okay...
tp ada betul jgk kan apa yang dicakapkap dalam surat diatas, tp drama ni hanyalah satu drama dan lakonan, so janganlah kita berharap pasangan kita akan jadi sepenuhnya macam Seth Tan, jangan berharap sangat, just be ur self and bersyukur dengan setiap perwatakan baik kita..

lelaki plak cuba la practice untuk jadi seromantik Seth tu... hehe.. apa2 pun sy memang layan cite ni.. sampai dinding umah nk retak,mmng feel habis.. seriuz.. cite ni mmng best sangat gler.. apa2 pun kita nantikan apa yang akan terjadi kpd kekasih hati sy,Elena... hehehhe







Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Dunia Hiburan

36 comments

  1. ::blog anak jawer:: June 10, 2011 at 9:32 AM

    fui..tak pernah tgk citer ni....besar tul impack dy...yg tengok kene jaga2 ni...

    -Yok mampir diluk = gay dan bisex juga manusia biasa...jangan dihina...beri peluang mereka untuk berubah...

    Best Blogger Tips
  2. Q :) June 10, 2011 at 9:39 AM

    hahaha . alah lagipun cerite je . yg pg ikut tu sape suro ? hehe
    kalo cerite indon lg belit belit :p

    Best Blogger Tips
  3. Wahida Nasution Thakhrim June 10, 2011 at 9:46 AM

    mau gelak berdekah2 pihak tv3 kalau hantar surat macam ni.. adeh!! lawak abis!!

    Best Blogger Tips
  4. Nadia Mashuri June 10, 2011 at 11:27 AM

    heheee..
    ingt betul tadi..

    Best Blogger Tips
  5. MiSz fiFiEyQa June 10, 2011 at 12:48 PM

    Haha lawak je..ade pulak surat betul2 mcm tu kan??

    Best Blogger Tips
  6. Ibnushukran June 10, 2011 at 1:12 PM

    @::blog anak jawer::

    rugila tak tngok .. haha.. impack mmng besar.. feel habis.. ehhe

    Best Blogger Tips
  7. Ibnushukran June 10, 2011 at 1:12 PM

    @Q :)

    2 la.. cite je pun.. xyah la nk ikut sngt kan.. p boleh jgk dpraktikkan.. hehe

    Best Blogger Tips
  8. Ibnushukran June 10, 2011 at 1:13 PM

    @Wahida Nasution Thakhrim

    haha.. tv3 tnga untung besar ni,xkanlah dorang nk hntikan.. mmng gelak la dorang..

    Best Blogger Tips
  9. Ibnushukran June 10, 2011 at 1:14 PM

    @Nadia Mashuri

    haha.. suspen je kan...

    Best Blogger Tips
  10. Ibnushukran June 10, 2011 at 1:15 PM

    @MiSz fiFiEyQa

    haha.. xkan la ada orang nk hantar surat macam 2.. baik xyah tngok,tngok la cite lain.. ehhe

    Best Blogger Tips
  11. Cik Teddy June 10, 2011 at 2:48 PM

    whoa!x sangke ibnu pon minat..haha
    cik x berape minat la..suke tngok citer2 ganas ckit..wee~

    Best Blogger Tips
  12. Nur Misnan June 10, 2011 at 3:15 PM

    oppssss.. sorry to say
    pada yang menghantar surat ke tv3
    sebenarnya bukan semua isteri2 bertuah
    memiliki suami yang penyayang dan penyabar

    kenapa mesti emosi dengan
    drama sebegini.. kita harus berfikiran
    positif dan berdoa agar berharap
    suatu hari nanti suami kamu
    akan lebih menyayangi jika
    tertonton drama Nora Elena

    nota: berdoa pd-Nya dan
    sewaktu memasak bacalah selawat
    dan surah alfatihah serta niat
    agar suami dekat pada kamu...

    Best Blogger Tips
  13. Cik Rose Cute June 10, 2011 at 5:00 PM

    Akak pun jarang tengok cerita tu...sebab anak akak sibuk nak tengok kartun hehehe...ingatkan betul surat tu..buat gempak jer...

    Best Blogger Tips
  14. SyaficqaHamdan June 10, 2011 at 5:42 PM

    adoi.. cerita tak slh. yg slh mind set masyarakat. standard la cerita, kentut pon bole buat angin kipas kalo nak. wakaka.

    Best Blogger Tips
  15. Ibnushukran June 10, 2011 at 6:45 PM

    @Cik Teddy

    haha.. cite ni best la cik.. rugi xtengok.. baik g tngok skrang,klu tak rugi.. hehe

    Best Blogger Tips
  16. Ibnushukran June 10, 2011 at 6:46 PM

    @Nur Misnan

    haha.. tu surat palsu je sis, cikgeligeli saje je buat surat tu..

    Best Blogger Tips
  17. Ibnushukran June 10, 2011 at 6:47 PM

    @Cik Rose Cute

    ni anak akk msti tngok spngebob kt ceria.. macam adik2 sy la,terpaksa join skli.. hehe.. p cite ni mmng xbole dilepaskan.. ;p

    Best Blogger Tips
  18. Ibnushukran June 10, 2011 at 6:48 PM

    @SyaficqaHamdan

    betul 2.. cerita ni, semua bnda xde pun boleh jadi ada kan.. apa2 kita just tngok, mna yang baik kita ambil la..

    Best Blogger Tips
  19. akulahct June 10, 2011 at 7:39 PM

    hihihi... mmg layan lah citer nih... hihihi...

    mintak izin nk share kt fb ek... hehe... tQ...

    Best Blogger Tips
  20. NuRuLiZzATi kHaLiD June 10, 2011 at 8:12 PM

    HAHAHAHAHAHHAAH! seryes weyh kecoh dah kat fb.berie org share link tuh.femes blogger tuh..harharhar!
    aku nak husband mcm set tan yg penyayang tp bukan cam aaron.kalau cam aaron, mau tak senang duduk aku kat rumah.KAHKAHKAH!

    Best Blogger Tips
  21. bersama kak Es June 10, 2011 at 9:28 PM

    nasib baik kak Es tak tengok..kalau tak memang perang laaa!!
    haha

    Best Blogger Tips
  22. Ibnushukran June 10, 2011 at 9:50 PM

    @akulahct

    mmng layan gler kan.. hehe.. sila2, bukan hak cipta sy pun..

    Best Blogger Tips
  23. Ibnushukran June 10, 2011 at 9:51 PM

    @NuRuLiZzATi kHaLiD

    cikgeligeli ye.. trus femes dia sbb surat ni.. haha..
    dapt cam aaron aziz tu, suka la kaum isteri ye.. p nk jadi macam seth tan tu susah jgk.. haha.. romantik sanggttt..

    Best Blogger Tips
  24. Ibnushukran June 10, 2011 at 9:52 PM

    @bersama kak Es

    suruh la suami akk tngok, dapatla dia praktikkan keromantikan dalam drama ni.. hehe

    Best Blogger Tips
  25. akulahct June 10, 2011 at 11:23 PM

    tQ.. sy dh post kt fb dh... uishh sunguh glemer wall sy mlm nih... rmai yg dok komen dan gelak guling2 bc surat ni... hihihi...

    x kn ade nye lelaki yg mcm seth tan tu... huhu... citer boley la buat... hikhik...

    Best Blogger Tips
  26. Ibnushukran June 11, 2011 at 7:03 AM

    @akulahct

    haha.. terus glmour yep.. credit to cikgeligeli.. cite ni pun mmng tenga h0t,msti ramai y nak taw..
    susah la nk jmpe mcam seth tan, terlalu romantik, sy y llki ni pun rasa keromantikan dia, permpuan apatah lagi.. hehe.. msti mnangis2..

    Best Blogger Tips
  27. ~~Ticer Wann~~ June 11, 2011 at 12:47 PM

    best ehh? hee tengok gitu-gitu jer...

    jemput ke blog..

    Kenapa awak follow saya

    Best Blogger Tips
  28. GeminiGurlz June 11, 2011 at 9:05 PM

    hahaha.... pandai buat surat tu... ingatkan betul2....

    Best Blogger Tips
  29. Ibnushukran June 11, 2011 at 10:18 PM

    @~~Ticer Wann~~

    best.. kene feel baru syok.. haha

    Best Blogger Tips
  30. Ibnushukran June 11, 2011 at 10:19 PM

    @GeminiGurlz

    aah.. ni klu hantar tv3 mau tergelak sakan depa... hehe

    Best Blogger Tips
  31. nana June 16, 2011 at 3:29 AM

    yg menghantar surat ni sebenarnya die cemburu sebab suami die x seperti seth tan..sebab tu asyk marahkan seth tan

    Best Blogger Tips
  32. princess taiping June 16, 2011 at 9:46 AM

    amboi...kekasih hati erk...hehehe

    Best Blogger Tips
  33. Ibnushukran June 16, 2011 at 9:08 PM

    @nana

    xpe2.. ni jusrt surat mainan je nana.. hehe

    Best Blogger Tips
  34. Ibnushukran June 16, 2011 at 9:08 PM

    @princess taiping

    hehe.. xde la.. saje2 je..

    Best Blogger Tips
  35. Cik Bunga Ros June 17, 2011 at 10:33 AM

    hoh la, setuju ngat ngan demo;p xpernah tngok pun cerita Nora Elena sbab tgok iklan dia pun da xminat. nonsense je cerita romantik melayu nih..hahahah

    Best Blogger Tips
  36. Khidhir June 19, 2011 at 12:35 PM

    haha. sy suka no 4 tu..

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat