16

Janji Allah Untuk Mereka Yang Ingin Berkahwin.

Filled under : Info Islam


Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.
.
Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yang akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…

1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)
Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.
.
2. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)
Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai  gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.
Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.
Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?
.
3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)
Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah  dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.
.
4. “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”.(Ar Ruum : 21)
.
5. “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)
Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.
Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.
Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,
Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,
Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.
Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:
“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).
Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).
Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan  guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

.
6. Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)

Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

.
8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Agar Allah  menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.


9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)

.
10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)

Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.
Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?
sumber: kerangs.net

ibnushukran: SubhanaAllah.. sejuk hati membaca artikel ni.. kenapa kita nak bersangka buruk pada Allah swt sedangkan segalanya telah terjawab di atas.. "jadilah soleh untuk yang solehah,jadilah solehah untuk yang soleh".. sesungguhnya Allah swt itu Maha Adil.
Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Islam

16 comments

 1. Nur Misnan June 16, 2011 at 9:43 PM

  Alhamudulillah... saling mengingati
  nice sharing here brother...
  i like

  Best Blogger Tips
 2. >Misz Farah..?< June 16, 2011 at 9:50 PM

  nak kawen awal. insyaAllah. lg awal lg bagus. elak maksiat. ;)

  Best Blogger Tips
 3. Nadia Mashuri June 16, 2011 at 11:00 PM

  besarnya kekuasaan Allah..
  =)

  Best Blogger Tips
 4. gigiAriEma June 16, 2011 at 11:23 PM

  entry menarik!
  sama2 dapt.. :)

  Best Blogger Tips
 5. cthajar_pinkgurl June 17, 2011 at 12:04 AM

  nice post :D

  Best Blogger Tips
 6. saya bukan tomato June 17, 2011 at 12:08 AM

  really really interesting !
  insyaallah semua dimudahkan oleh-NYA , DIA tau apa yg terbaik untuk kita :0

  Best Blogger Tips
 7. Cik Bunga Ros June 17, 2011 at 10:38 AM

  thanks...;) nk kahwin awal juga..ehehehe..

  Best Blogger Tips
 8. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:08 PM

  @Nur Misnan

  thanks sis.. :D

  Best Blogger Tips
 9. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:09 PM

  @misz farah

  kawun je awal klu rasa nak.. drpd wat bnde bukan2 sblum kahwin.. da halal kan snng..

  Best Blogger Tips
 10. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:11 PM

  @Nadia Mashuri

  Allah swt Maha Mengetahui, apa keperluan hambaNya insyaAllah jika diminta psti akan datng walau dgn apa cara sklipun.. :)

  Best Blogger Tips
 11. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:11 PM

  @gigiAriEma

  thanks.. :D

  Best Blogger Tips
 12. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:11 PM

  @cthajar_pinkgurl

  thanks.. sama2 belaja.. :D

  Best Blogger Tips
 13. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:12 PM

  @saya bukan tomato

  yup.. Dia tahu apa y perlu untuk hambaNya.. :)

  Best Blogger Tips
 14. Ibnushukran June 17, 2011 at 1:13 PM

  @Cik Bunga Ros

  da ada calon , kahwin je cepat2 cik bnga ros, dapt la makan nasi minyak nnti.. hehe

  Best Blogger Tips
 15. >Misz Farah..?< June 17, 2011 at 1:16 PM

  huhu..klu sesenang tu nak kawen takpe la. guys, dorang mesti bagi alasan (wlupn bnde tu btol) utk tak kawen awal. huhu..

  see, nmpak sgt mcm pompuan gatal klu yg tak tau reason dye. hurm..

  Best Blogger Tips
 16. Ibnushukran June 17, 2011 at 2:32 PM

  @misz farah

  gatal tak salah klu kene caranya.. Allah swt mmng bg kita nafsu, itu normal.. sbb 2 la Allah mmbuat cara y hall iaitu bernikah klu betul manusia itu da mmpu dan betul2 kene kahwin dissbkan tidak tahan nafsunya.. tak kahwin da gatal pegang2..nauzubillah..bagi sy baik kahwin je la klu rasa tak mmpu tahan nfsu..

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat