3

Fakta yang tidak diketahui

Filled under : Oh Pelik Tapi Benar
Pelbagai fakta yang tidak diketahui umum, secara sains memang telah diajar di dalam kelas, tapi tanpa kita sedar pelbagai info dan keajaiban yang telah diciptakan Allah swt di alam ini. Siapa yang belum tahu jom baca ni...

Tahukah anda jika bulu beruang kutub itu transparen, bukan putih? Tahu jugakah anda bahawa kulitnya hitam, bukan putih? Berikut ini adalah 12 fakta mini di bidang sains yang mungkin belum diketahui oleh ramai orang. [SUMBER]


  1. Bentuk air hujan tidak sama dengan bentuk air mata. Bentuk air hujan adalah bulat.

  1. Benda padat yang dipanaskan akan terus berubah jadi gas, tidak perlu jadi cecair lebih dahulu.

  1. Gorila tidur di sarang yang dibuat dari ranting-ranting pohon dan dedaunan. Jantan biasanya tidur di tanah, sementara betina tidur di sarang di atas pohon.

  1. Sebagian besar proses pencernaan terjadi bukan diperut, tapi di usus halus.
  1. Cairan merah yang keluar dari daging stik setengah masak adalah bukan darah, tetapi mioglobin, iaitu“sepupu” darah yang ada di gentian otot.

  1. Beg shopping dari kertas dan plastik sama-sama mempunyai sifat buruk. Beg plastik susah diurai, sementara beg kertas memerlukan tenaga yang banyak semasa  pembuatannya.

  1. Bulu beruang kutub itu transparen, bukan putih. Kulit mereka juga bukan putih, melainkan hitam. Ketika berada di kawasan panas dan lembap, kulit mereka boleh menjadi warna hijau kerana lumut.

  1. Pemetaan lidah yang menentukan bahagian tertentu untuk mengecap rasa tertentu itu adalah tidak benar. Seluruh rasa dapat dikecap oleh semua bagian lidah.

  1. Ketika Anda hidup, otak berwarna merah muda. Ketika anda meninggal, otak berubah jadi kelabu

  1. Merkuri bukan satu-satunya cairan metal. Gallium (Ga) berbentuk pepejal pada suhu ruangan, tapi akan meleleh ketika diletakkan di tangan. Cesium (Cs) dan fransium (Fr) juga boleh mencair di sekitar suhu bilik

  1. Ikan Lumba-lumba tidak minum air laut. Mereka mendapat cairan dari makanan yang mereka makan. Minum air laut boleh membuatkan mereka sakit, bahkan mati.

  1. Union Soviet adalah negara pertama yang berjaya mendaratkan pesawat  di bulan. Tahun 1959, Luna 2 berjaya mendarat di bulan. Tahun 1966, Luna 9 juga mendarat di sana. Empat bulan kemudian, Amerika Syarikat baru berjaya  mendaratkan pesawat mereka, Surveyor I.  

Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Oh Pelik Tapi Benar

3 comments

 1. schaze zainn September 18, 2011 at 2:18 PM

  kuasa Allah =D

  p/s: 1st time dgr pasal beruang kutub tu

  Best Blogger Tips
 2. MiSz fiFiEyQa September 18, 2011 at 2:25 PM

  ohhh..air hujan tu bulat ea...hehe..kat sini hujan lebat la..

  Best Blogger Tips
 3. Cik Siti Aziz September 18, 2011 at 4:12 PM

  Alhamdulillah..dpt ilmu baru bnyk hari ni dari sni..time kaseh ibnu..baru tahu cecair merah dr stik tu bkn darah..tp ttp brkaitan..mcm mane ni?huhu

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat