2

Anak Melayu Pertama Menjadi Pensyarah di Universiti Oxford

Filled under : Info Islam

Kenalkan anda dengan Dr Muhammad Afifi al-Akiti. Sebanarnya saya baru pertama kali mendengar nama dan juga pertama kali mendengar bahawa dia merupakan seorang pensyarah pertama yang menjadi tenaga pengajar di universiti terkenal dan paling berprestij dunia , Universiti Oxford. 


Beliau merupakan seorang anak jati Melayu yang berasal dari Malaysia, iaitu di Batu Gajah, Perak.


Baca info selanjutnya untuk mengetahui sejarah dan biodata Dr. Muhammad Afifi al-Akiti.
SEJARAH DAN BIODATA Dr. MUHAMMAD AFIFI AL-AKITI.


Dr Muhammad Afifi al-Akiti BA (Queen's), MA (Oxon), MSt (Oxon), DPhil (Oxon), MSIEPM  juga dikenali sebagai Sheikh Afifi - is KFAS Ialah salah seorang felo pensyarah Pengajian Islam di Pusat Pengajian Islam Oxford, dan Pensyarah Pusat Islam dalam bidang pengajian Islam di Fakulti Teologi, Universiti Oxford, United Kingdom, dan juga merupakan felo pensyarah di Worcester College, Oxford. Beliau merupakan bangsa Melayu pertama seumpamanya yang berjaya menjadi salah seorang tenaga pensyarah di universiti yang paling berprestij di dunia.

Dr al-Akiti telah berjaya mendapat ijazah kedoktoran falsafah (DPhil) dalam jurusan Falsafah Arab Pertengahan (Medieval) dari Universiti Oxford sebagai Cendekiawan Clarendon pada tahun 2008. Tesisnya telah menerangkan dan secara sistematiknya dianggap sebagai suatu bentuk penulisan falsafah yang diletakkan dibawah kumpulan pertama yang digelar sebagai karpus Madnun, dipersembahkan kepada teologis Islam termasyur, Imam Al-Ghazali (d. 505/1111) - penemuannya adalah berdasarkan kepada kaji selidik yang mendalam terhadap kira-kira 50 manuskrip Arab zaman pertengahan (medieval). Selain itu, terdapat juga tiga siri kajiannya yang diterbitkan yang dapat menyajikan edisi kritis dari hasil kerja yang paling maju dan teknis dari korpus, manual pada metafizik dan falsafah alam yang disebut Mayor Madnun.

Dr al-Akiti, yang berasal dari Malaysia, telah dilatih sebagai seorang ahli teologi dan ahli falsafah dalam kedua-dua bidang keutamaan khususnya berkaitan dengan Dunia Islam dan tradisi barat. Beliau telah dididik oleh pelbagai Ulama, Dunia Islam yang mahsyur sejak beliau memulakan pengajian dari sekolah pondok lagi. Beliau telah menerima Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama dalam bidang Falsafah Skolastik dan Sejarah Sains dari Universiti Queen Belfast, dimana beliau berpeluang mendapat pelbagai anugerah biasiswa untuk meneruskan pengajiannya di peringkat sarjana dan doktor falsafah di Oxford. Bidang kepakaran beliau adalah dalam bidang teologi Islam, falsafah dan sains.Pada tahun 2009, bersama dengan Professor Muhammad Abdel Haleem dan IIIT, Dr al-Akiti beliau telah disenarai pendek sebagai salah seorang yang tersenarai dalam Anugerah Muslim UK Tahunan, atas kecemerlangannya menyumbang ilmu pendidikan Islam.
Pada tahun 2010, Dr al-Akiti telah dilantik sebagai Ahli Dewan Penasihat Agama Islam Negeri Perak, Malaysia, dimana pengisytiharaan ini telah disempurnakan oleh Raja Muda Perak, Raja DrNazrin Shah.sumber: kedahlanie.info


Ini sememangnya yang layak untuk kita sebagai umat Islam, dipandang tinggi oleh masyarakat. Dari dulu lagi sejak zaman ilmuan hebat kita sejak zaman Rasulullah saw, pemerintahan khalifah, zaman Turki Uthmaniah, dan banyak lagi yang memperkenalkan kehabatan tokoh-tokoh Islam kita. Harap ramai lagi masyarakat Islam yang mampu menjadi tokok hebat seperti tokoh-tokoh Islam kita sebelum ini.
Tahniah kepada Dr. Muhammad Afifi al-Akiti!Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Islam

2 comments

 1. Nur Misnan September 29, 2011 at 4:59 PM

  Bangga dengan beliau.. Moga2 ada lagi natara
  kita anak2 melayu yang menjadi seperti beliau..
  namun rezeki ketentuan semua dari Allah..
  Dgn apa yg kita ada skrg pun sudah bersyukur dan mak abah kita
  sudah berbangga....

  Best Blogger Tips
 2. Cik Kasih September 30, 2011 at 11:00 AM

  wah..kagum betul dgn beliau..Alhamdulillah..

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat