6

DrMAZA: Saya menyokong Jabatan Mufti P.Pinang

Filled under : Info Islam


~ASSALAMUALAIKUM~
Pada 7 April lalu pihak Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang telah melakukan mensyuarat mengenai isu ini dan telah memutuskan dengan mengeluarkan surat pekeliling untuk diedarkan kepada jawatankuasa kariah masjid di seluruh Pulau Pinang. Jabatan hal Ehwal Agama Pulau Pinang telah memutuskan bahawa semua masjid dan surau mesti menghentikan bacaan Al Quran pada waktu subuh kerana amalan tersebut bercanggah dengan hukum syarak.[SUMBER] 

Berikut merupakan penjelasan Dr Asri mengenai isu ini:

SAYA MENYOKONG KEPUTUSAN S.S MUFTI PULAU PINANG
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Saya amat bersetuju dengan keputusan Jabatan Mufti Pulau Pinang yang mengeluarkan arahan agar suara bacaan al-Quran tidak dikuatkan melalui pembesar suara seperti yang berlaku di kebanyakan masjid sebelum waktu solat. Fatwa atau arahan ini bagi saya selaras dengan kehendak syarak. Seperti yang lepas, saya berpegang kepada alasan-alasan berikut menyokong keputusan berkenaan;

1. Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi s.a.w. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.
2. Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan muslim dan lain-lain.
3. Ramai orang bukan muslim keliru antara azan dan bacaan-bacaan selain azan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.
4. Sebenarnya, Nabi s.a.w sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nabi s.a.w, kata Abu Sa’id al-Khudri:
“Ketika Nabi s.a.w beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih).
Dalam hadis ini Nabi s.a.w melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga mengganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain. Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya.
Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin r.h mengulas hadis ini dengan katanya:
“Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid). Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa..tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid..dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini..boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara. Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”. (Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin:http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).
Bayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Saudi Arabia yang penduduknya kesemuanya muslim. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita.
5. Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai. Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata:
“Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk. Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan. Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah).
Ini adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?
Maka, dengan itu memang wajar arahan meminta dielakkan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid. Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi s.a.w. dan juga menjaga Islam yang harmoni. Umat Islam Pulau Pinang sepatutnya menyokong keputusan ini, dan saya menyokongnya.

Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Islam

6 comments

 1. ♥.::cintabunga™blogspot::.♥ August 13, 2011 at 11:56 AM

  aduii... mcm2 hal da skang kn... knp dr dulu isu nie x timbul.. ermm


  Cik Bunga ditimpa eksiden, huwaaa.. sedihhh :(

  Best Blogger Tips
 2. ~~Ticer Wann~~ August 13, 2011 at 12:36 PM

  banyak benda pasal Islam yang kita tak tau kan... lapangkan fikiran kita.. ini bukan soal politik... ini soal agama.. :) sebab ada baca satu blog orang menghentam kerajaan negeri PP disebabkan ini padahal yang keluarkan fatwa ini jabatan mufti.. hmm...

  Best Blogger Tips
 3. wannurakmal August 14, 2011 at 10:30 AM

  Then camane nak hebahkan the truth matters ni, spy ramai yg tau??

  Best Blogger Tips
 4. Miecyber August 14, 2011 at 1:59 PM

  Saya sokong Ulama...

  Best Blogger Tips
 5. Afzainizam August 14, 2011 at 4:21 PM

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
  أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
  ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
  firestartingautomobil.blogspot.com
  bukandoktorveterinar.blogspot.com
  ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
  Jom Terjah entry terbaru ??
  tip servis motorsikal kupcai scooter

  Ini (laungan azan) adalah satu syiar Islam yang menjadi tanggungjawab kepada umat Islam, khasnya pemerintah yang beragama Islam mempertahankan perkara ini.

  Saya pernah melihat di mana sesetengah tokong Buddha membiarkan pekikan laungan mereka dan masyarakat Muslim tidak mengadu, tetapi orang Cina yang mengadu.

  Isu azan yang di laungkan melalui pembesar suara tiada cacat cela nya.Zaman sudah berubah dan cara penyampaian nya juga mengikut perkembangan.Zaman dulu di lakukan oleh individu bersuara lantang dan kuat di tempat-tempat tinggi seperti permulaan laungan Bilal Bin Rabah.

  Best Blogger Tips
 6. Anonymous May 11, 2014 at 9:50 AM

  Saya mnyokong ini kerana agama islam.bkn kerana politik,jgn lh isu ini dipolitikkan ye.sekarang ni pelik,semua mahu dipolitikkan.pendek kata,politik memudaratkn kesihatan awam.terutama hati.renung2kn,slmt beramal.

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat