6

Travel Ramadhan ke Tree Top Walk Sungai Sedim

Filled under : Pelancongan

~ASSALAMUALAIKUM~


Tree Top Walk sepanjang 950 meter di Taman Rekreasi Sungai Sedim ini merupakan titian terpanjang di dunia.Pelancong dari dalam dan luar negari datang ke sini dengan tujuan untuk menikmati alam asli yang sunyi dari hiruk pikuk kota serta untuk menikmati pemandangan flora dan fauna yang terdapat di sepanjang titian kanopi ini. Pelancong berpeluang melihat pemandangan hutan hujan tua ini dari perspektif yang amat berlainan ketika menyusuri Tree Top Walk ini. [SUMBER]








Pada hari Ahad yang lalu, saya berkesempatan untuk pergi ke Tree Top Walk yang terletak di Kulim ini. Saya pergi sana sebenarnya tanpa dirancang, ingatkan nak teman sepupu berbuka kat rumah sedara kat Teluk Air Tawar, penang. Lepas berbuka ingatkan nak blik semula ke rumah sewa semula, tapi dorang ajak stay sampai esok, esok subuh balik la depa habaq. okay la, saya stay untuk tidur semalaman n sahur untuk puasa esok hari. 


Esok pagi, siap2 sahur, dorang plak ajak pergi jalan2 kt sedim plak, adooii... baru ingat nak balik, dalam fikiran ni dah set da nak study, wat report workshop... rabu ni ada 2 exam tuu, orang cuti nuzul Quran, kitorang bercuit dalam hall la jawabnya...
sebelum pergi Sg. Sedim, kitorang sempat la plak memancing kt Pantai Bersih kt Butterworth nuuu..
hampir sejam mancing, ikan sekor pun tak dapat, sedeyyy..


last2 lepak la ngan sorang pak cik ni, dia ni rasanya memang orang pantai ni la kot, nampak expert je mancing, tengok dia dapat ikan sembilang 2 3 ekor.. dalam hati berkata
 "kita silap pakai umpan ni, kompom".. 
borak la ngan pak cik ni.. dia kata pakai umpan Menteram yang saya baru pertama kali dengar nama binatang ni, menteram ni semacam kepah juga la.. adik beradik la kot.. 


kitorang just pakai umpan kerang dan udang mati, ikan cium je umpan ni, idoknya makan.. tapi yang paling dapat la jgak info baru kan... Menteram( betul la kot ejaan dan sebutan tu,hentam je. )


tapi kan.... last2 kami dapat ni je, terserempak ni time kami nk balik..




at least dapat  lah jugak kan... hak3


Lepas mendapat titah dari orang rumah suruh balik coz depa da ready nk bertolak.. 
Kami pun bertolak la menuju ke Sungai Sedim..


Dipendekkan cerita, kami pun masuk ke Tree Top Walk ni... 




Gambar2 ketika berada di Tree Top Walk Sungai Sedim





































 p/s: kami pergi tempat ni lengang, xde orang sebab ni kan bulan puasa,orang pun tak larat nk kuar jalan2 ni.. sampaikan binatang pun xde. time balik baru la jumpa kera sekor.. huhu.. sedehnya la.. info sampingan, dikatakan jambatan ini dibina dengan panjang 952 m dan berketinggian 26050 mm dari paras tanah mengikut kata staf di sana.. dan info yang terbaru saya dapat ialah titian ini merupakan titian terpanjang di dunia.. woooww.. macam tak percaya je.. awesome!













Related Posts by categories



Story by Ibnushukran

Tags: Pelancongan

6 comments

  1. >Misz Farah..?< August 15, 2011 at 10:16 PM

    haaa...gayat giler kan kat atas tu?

    last year ke 2 year before saya pegi sana. memang BEST GILER mendaki sebab kereta park jauh. dan pemandangan katatas sana subhanallah, ternganga je tgk. eventhough gayat gegiler but kekaguman mengatasi segala-galanya. best kn ayat tu? ;p

    *buat mcm entry sndiri lak nak bebel panjang-panjang* =_='

    Best Blogger Tips
  2. ~~Ticer Wann~~ August 15, 2011 at 10:59 PM

    nama je orang Kedah tapi tak pernah sampai lagi.. kena pegi nih...

    Best Blogger Tips
  3. princess taiping August 16, 2011 at 11:38 AM

    best x?team2 kt sni bru rncang nk gi pas raya nie kt sana...

    Best Blogger Tips
  4. Ibnushukran August 17, 2011 at 11:01 PM

    @miszfarah

    mmng best klu pergi ramai2 kan.. nk gayat tu xde sangt sbb dia pakai besi, klu titi tu kayu lagi la gayat.. haha

    Best Blogger Tips
  5. Ibnushukran August 17, 2011 at 11:02 PM

    @~~Ticer Wann~~

    moh pergi ticer.. cepat2.. nnti titi tu da hilang tak dapat da naik.. hehe

    Best Blogger Tips
  6. Ibnushukran August 17, 2011 at 11:03 PM

    @princess taiping

    best jgk la, p hari tu sy p tak de orang sbb puasa, so mcm kurang mnarik la, bnatang pun dok umah je.. haha

    Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat