2

Pandangan LaPAS mengenai laporan status halal 60,000 ekor ayam di Johor

Filled under : Berita Semasa , Info Islam


~ASSALAMUALAIKUM~


[Harakah] KUALA LUMPUR, 22 Ogos: Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Malaysia (LaPAS) memandang serius laporan Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) yang mendapati kira-kira 60,000 ekor ayam segar atau 30 peratus daripada bekalan ayam segar di negeri Johor diragui status halal dan kesuciannya.
Pengerusinya, Mohd Firdaus Jaafar (gambar) berkata, LaPAS difahamkan ia berpunca daripada sikap segelintir pengusaha pusat penyembelihan yang menjalankan kerja-kerja penyembelihan tanpa mengikut prosedur ditetapkan.
“LaPAS mengucapkan tahniah kepada Jabatan Agama Islam Johor yang berjaya mengesan dan membuat serbuan ke atas premis terbabit,” katanya dalam satu kenyataan.
Bagi LaPAS, katanya isu sembelihan ayam halal adalah isu yang sangat penting kepada umat Islam.
Ujarnya, LaPAS percaya umat Islam tidak rela makanan yang masuk ke tubuh badan mereka dan menjadi darah daging berpunca dari sumber yang haram.
“Adalah diharapkan agar JAIJ dan kerajaan bertindak tegas terhadap mana-mana pengusaha yang gagal mematuhi kawalan syariah dengan menghentikan operasi perniagaan mereka, menyita premis serta membekukan lesen perniagaan,” katanya yang juga ahli Parlimen Jerai.
Katanya, pengusaha seperti itu tidak layak untuk menjalalankan perniagaan mereka kerana tidak menjaga amanah umat Islam bagi menjaga halal dan haram pada makanan yang mereka usahakan. 
Ini juga, tambahnya sebagai peringatan keras agar pengusaha dan pembekal makanan bersikap lebih berhati-hati dengan mematuhi segala prosedur halal yang ditetapkan.
Beliau berkata, LaPAS turut mengharapkan agar Jabatan Agama Islam di negeri-negeri lain mengambil tindakan sama dengan menjejaki, mengesan, memantau serta menyiasat pembekal atau pengusaha pusat penyembelihan yang tidak mematuhi prosedur penyembelihan dengan betul.
Selain itu, ujarnya LaPAS meminta agar kerajaan memastikan bekalan ayam sentiasa mencukupi bagi memenuhi permintaan rakyat menjelang Aidilfiitri.
Ini, katanya bagi mengelakkan sesetengah pengusaha atau penjual mengambil kesempatan dengan menaikkan harga ayam sesuka hati mereka. 
Katanya, kawalan harga bagi ayam dan barang-barang keperluan amat penting bagi melindungi hak pengguna.
“Pengguna tidak rela mereka membeli makanan dan barang keperluan lainnya di musim perayaan ini dalam keadaan mereka pula ‘disembelih’ oleh penjual yang tidak bertanggungjawab,” ujarnya.Psst ibnushukran: makanan dah halal, tapi bila dilaksanakan cara penyembelihan yang tidak mengikut hukum syarak, status halal terus menjadi haram. Harap pihak jabatan agama sentiasa memantau status halal pada setiap barang yang dijual sama ada barangan basah atau kering..

Wassalam..
Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Berita Semasa , Info Islam

2 comments

 1. Nur Misnan August 25, 2011 at 11:59 PM

  serious memang giler.. mcm mana blh terlepas..
  nasib ler kat kampung kitorang ada kedai ayam
  fresh + ayam kampung sembelih.. HALAL 100%

  Best Blogger Tips
 2. Afzainizam August 26, 2011 at 11:58 PM

  eeemmm bagus tu..... mencari yang Halal itu wajib..... dah banyak dahhhh isu halal dan haram ni di perkatakan.... syabas pada serbuan tersebut...
  ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
  ----==--Salam Aidilfitri---==----
  --=== Maaf Zahir & Batin ===--
  ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
  semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
  buat pembaca blog kami
  firestartingautomobil.blogspot.com
  bukandoktorveterinar.blogspot.com
  Jom Terjah entry terbaru ??
  masalah ignition motorsikal tak hidup

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat