8

Solat Witir selepas terawih

Filled under : Info Islam

~ASSALAMUALAIKUM~Kita sering mendengar permasalahan mengenai Solat Witir setelah selesai Solat Tarawih pada bulan Ramadhan. Masalah yang timbul adalah apabila seseoarang itu selesai menunaikan solat Terawih, samaada boleh atau tidak melakukan solat sunat lain selepas sudah melakukan Solat Witir.

Situasinya..

" ali telah melakukan solat witir setelah dia telah sempurna melakukan solat terawih bersama imam, setelah itu dia melakukan solat sunat witir untuk menutup solat sunatnya pada malam tersebut, persoalannya ....... adalah adakah dia boleh melakukan solat sunat lain setelah dia melakukan witir atau dia perlu menggenapkan bilangan rakaat untuk membuka dan melakukan witir semula diakhirnya sebagai penutup malam. "


Pertamanya perlu diketahui di sini bahawa hukum melakukan solat witir adalah sunat muakkadDisini telah berlaku khilaf dikalangan ulama. Ini merupakan perbahasan dan pandangan ulama didalam hal melakukan solat sunat Witir sebagai penutup malam.Pandangan boleh melakukan solat sunat lain tanpa mengulangi witirnya
1) Jika seseorang telah melakukan solat witir dan kemudian dia ingin mengerjakan solat-solat sunat yang lain, maka dia boleh terus sahaja mengerjakan solat-solat tersebut dan tidak perlu mengulangi witirnya. Antara sandaran pendapat ini ialah:
عن أم سلمة أنه صلي الله عليه وسلم كان يركع ركعتين بعد الوتر وهو جالس
(رواه أحمد وأبو داود والترمذي وغيرهم)
Maksudnya: Daripada Ummu Salamah r.a, "Bahawa nabi saw pernah mengerjakan dua rakaat lagi sesudah witir dalam keadaan duduk. (riwayat Ahmad, Abu Daud, Tirmizi dll)
Daripada hadis di atas jelas menunjukan boleh melakukan ibadat solat bagi mereka yang telah melakukan solat witir. Dia tidak perlu mengulangi solat witirnya berdasar hadis di bawah.
عن علي أنه قال: سمعت رسول الله صلي الله عليه وسلم يقول: لا وتران في ليلة
(رواه أبو داود والنسائ والترمذي وحسنه)
Maksudnya: Daripada Ali r.a bahawa dia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah saw bersabda: "Tiada dua witir dalam satu malam". (riwayat Abu Daud, An-Nasaai, Tirmizi dan dia menganggapnya sebagai Hasan).

Pandangan perlu digenapkan witir
2) Pandangan yang kedua pula ialah dia perlu terlebih dahulu menggenapkan witir yang awal dan selepas itu barulah dia mengerjakan solat-solat sunat yang ingin dilakukan. Akhirnya dia menutup solatnya dengan witir yang baru. Antara sandaran kepada pendapat ini ialah hadis berikut:
Daripada Ibnu Umar r.a bahawa Rasulullah telah bersabda: "Jadikanlah witir sebagai akhir sembahyangmu di malam hari". (riwayat Jamaah kecuali Ibnu Majah)Setiap pandangan telah diusulkan bersama hadith yang sohih, jadi tidak menjadi masalah untuk kita mengikut mana-mana pendapat dalam keadaan kita mengetahui hujah dan dalil yang disandarkan oleh para ulama. Petikan dan penjelasan ini saya petik dari laman Majlis Ulama ISMA dan artikel tersebut disediakan oleh Ustaz Ahmad Zainal Abidin. Untuk penjelasan lanjut sila ke laman tertera.


Related Posts by categoriesStory by Ibnushukran

Tags: Info Islam

8 comments

 1. syieda_joy August 4, 2011 at 12:37 PM

  ohh...baru tau..

  thanks for da info..^_^

  Best Blogger Tips
 2. mykhalis August 4, 2011 at 12:58 PM

  kalau rasa tak kuat semangat bangun malam witir kan aje..

  Best Blogger Tips
 3. Nur Misnan August 4, 2011 at 1:08 PM

  sebenarnya dua2 juga boleh..

  tapi aku selalu buat witir selepas solat terawikh

  lepas tuh teruskan dgn solat sunat lain...

  2) selepas terawikh tak buat witir lepas tuh pun takper

  balik rumah boleh buat.. janji sblm subuh masuk..

  Best Blogger Tips
 4. Afzainizam August 4, 2011 at 3:12 PM

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
  أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
  Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
  firestartingautomobil.blogspot.com
  bukandoktorveterinar.blogspot.com
  ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
  Jom Terjah entry terbaru ??
  tip periksa kerosakan san servis radiator

  Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak

  Antara kelebihan Solat Sunah Tarawih sepanjang bulan Ramadhan mengikut hadis Sayidina Ali Abi Talib ra.

  Sayidina Ali Abi Talib ra. meriwayatkan sebuah Hadis (yang panjang) daripada Raulullah s.a.w, iaitu jawapan baginda ketika ditanya oleh para sahabat mengenai fadhilat dan kelebihan solat Tarawih pada setiap malam di bulan Ramadhan. Baginda bersabda bahawa:

  Malam ke 1 – Diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

  Malam ke 2 – Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa- dosa kedua ibu bapanya.

  Malam ke 3 – Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malarnmalam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

  Malam ke 4 -Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

  Best Blogger Tips
 5. Ibnushukran August 5, 2011 at 10:14 AM

  @syieda_joy

  sama2..

  Best Blogger Tips
 6. Ibnushukran August 5, 2011 at 10:15 AM

  @mykhalis

  yup.. buat je lpas terawih, pstu nk solat lain pun xepe,ikut pndangan pertama..

  Best Blogger Tips
 7. Ibnushukran August 5, 2011 at 10:16 AM

  @Nur Misnan

  klu da blik umah kadang2 da jadi malas, so nk selamat buat je terus kt masjid..

  Best Blogger Tips
 8. Ibnushukran August 5, 2011 at 10:17 AM

  @Afzainizam

  moga kita bersmngat unutk mngerjakan amalan sunat ramadhan ini.. :)

  Best Blogger Tips

Leave a reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Menarik

Waktu Solat